loading...
ماشین های لوکس
هانیه اکبرپور بازدید : 32 شنبه 10 اسفند 1398 نظرات (0)

) ترمزها همیشه با قدرت موتور هماهنگ هستند

پورشه مدت زیادی هست که اعتقاد بر این دارد که ترمز خودرو باید قوی‌تر از موتور آن باشد. بنابراین، هنگامی‌که قدرت موتور افزایش می‌یابد، باید عملکرد ترمز هم به دنبال آن افزایش یابد.

ترمزهای کاررا ۲۰۱۷ هنوز از چهار کالیپر برخوردار هستند اما سطح درگیری آن‌ها ۱۷ درصد گسترش‌یافته است. همچنین ضخامت دیسک ۱۳.۰ اینچی آن از ۲۸ میلی‌متر به ۳۴ میلی‌متر افزایش‌یافته است.

کاررا S جدید از کالیبر شش پیستونی و لنتی که ۱۸ درصد بزرگ‌تر شده بهره می‌برد، ضخامت دیسک هم ۳۳ میلی‌متر است و قطر آن از ۱۳.۴ به ۱۳.۸ اینچ افزایش‌یافته است.

علاوه بر این، در حال حاضر بین صفحات دیسک کاررا S از پین‌های آلومینیومی استفاده‌شده است، که وزن آن را در حدود ۴۵۰ گرم کاهش داده است.

پورشه 911 کاررا s

چرخ پورشه ۹۱۱ کاررا s

۱۲) فرمان جادویی!

سیستم فرمان‌پذیری چرخ‌های عقب، در حال حاضر در مدل‌های توربو و GT3 به صورت استاندارد در دسترس هستند و در حال حاضر در ۹۹۱.۲ به‌صورت آپشن قابل انتخاب است. این سیستم می‌تواند چرخ‌های عقب را تا دو درجه در هر دو جهت بچرخاند.

زیر سرعت ۴۸ کیلومتر بر ساعت، چرخ‌های عقب برخلاف چرخ‌های جلو به چرخش در می‌آیند تا به نوبه خود باعث افزایش چابکی شوند. در سرعت‌های بالای ۸۰ کیلومتر بر ساعت، به منظور افزایش ثبات، آن‌ها همسو با چرخ‌های جلو به چرخش در می‌آیند.

در سرعت‌های بین ۴۸ تا ۸۰ کیلومتر بر ساعت هم، جهت آن‌ها بستگی به شرایط تعیین می‌گردد. نسبت دنده فرمان جلو نیز سریع‌تر شده که به افزایش بیشتر چابکی کمک می‌کند و چرخ‌های عقب را برای ثبات بیشتر، همراهی می‌کند.

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 36 دوشنبه 14 بهمن 1398 نظرات (0)

گیربگس دستی ۷ سرعته پورشه ۹۱۱ کاررا s

۷) حالت دستی گیربکس PDK از سبک مسابقه‌ای برخوردار است

گیربکس PDK در ۹۱۱ جدید برای مطابقت با موتور جدید در موارد بسیاری به‌روزرسانی شده است و برای مهار گشتاور افزایش‌یافته، تقویت‌شده است.

تغییراتی در میل‌لنگ صورت گرفته تا موتور همواره در دورهای پایین نرم کار کند. پورشه همچنین الگوی تغییر دنده در حالت دستی را هم‌تغییر داده به‌طوری‌که افزایش دنده با کشیدن پدال‌های پشت فرمان و فشار آن به جلو برای معکوس دادن همانند GT3 و اتومبیل‌های مسابقه انجام می‌گردد. در حالت دستی، نه افزایش دنده و نه معکوس دادن هیچ‌کدام خودمختار عمل نمی‌کنند و همه‌چیز بر عهده راننده است.

پورشه 911 کاررا s

نمایی از پورشه ۹۱۱ کاررا s

۸) کلیدهای بیشتری بر روی فرمان

هنگامی‌که شما بسته اسپرت CHRONO را در کاررا جدید سفارش دهید، یک کنترلر جدید به شکل یک کلید دوار کوچک بر روی فرمان مشاهده خواهید کرد.

شما با چرخش این دکمه می‌توانید حالت‌های رانندگی عادی، اسپرت، اسپرت پلاس و حالت شخصی را انتخاب کنید. همچنین یک “پاسخ اسپرت” هم وجود دارد که با فشردن دکمه قرمزرنگ وسط فعال می‌گردد.

هنگامی‌که شما آن را فشار دهید، همه سیستم‌های برای ارائه حداکثر عملکرد آماده می‌شوند و تعویض دنده پرشتاب‌تر می‌شود، موتور برای بهترین پاسخ تنظیم و سیستم تعلیق سفت‌تر می‌شود.

این حالت برای حدود ۲۰ ثانیه باقی می‌ماند، که زمان کافی برای پیروزی در یک درگ خیابانی است. حتی یک شکل گرافیکی دایره‌ای بر روی داشبورد وجود دارد که نشان می‌دهد چه مدت این حالت درگیر خواهد شد.

پورشه 911 کاررا s

فناوری فرمان پورشه ۹۱۱ کاررا s

۹) تعلیق جلویی ۹۱۱ کاررا جدید قادر به افزایش ارتفاع هست

هرچند که ارتفاع ۹۱۱ ها کمتر از یک لامبورگینی نیست، اما پورشه برای جلوگیری از آسیب به قسمت جلویی در هنگام عبور از رمپ‌ها و شیب‌های تند راه حلی قرار داده است.

پورشه در مدل جدید این مشکل را با قرار دادن یک سیستم بالابر که فعال کردن آن بر عهده راننده هست، حل کرده است.

این سیستم با استفاده از یک جفت سیلندر هیدرولیکی که به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای جمع‌وجور هستند و در زیر کمک‌فنرهای جلو قرارگرفته‌اند، کار می‌کند.

هنگامی‌که آن را فعال کنید، در حدود ۵ ثانیه زمان می‌برد تا پمپ هیدرولیکی ارتفاع سیستم تعلیق جلو را به‌اندازه ۴ سانتی‌متر بالا ببرد، که برای عبور از یک رمپ مناسب است.

وزن کل این سیستم تنها ۴ کیلوگرم است و پس از افزایش سرعت خودرو به بیش از ۳۲ کیلومتر بر ساعت، به‌طور خودکار به ارتفاع نرمال بازمی‌گردد.

پورشه 911 کاررا s

افزایش ارتفاع تعلیق جلویی پورشه ۹۱۱ کاررا  s

 

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

 

هانیه اکبرپور بازدید : 30 دوشنبه 16 دی 1398 نظرات (0)

نمای پشت پورشه ۹۱۱ کاررا s

۳) وظیفه جدید برای اسپویلر عقب

رادیاتور جدید کاررا در پشت چرخ‌های عقب قرار گفته‌ و داخل سپر نصب شده است. هوا برای خنک کردن رادیاتور از پنجره مشبک بالای پوشش موتور وارد می‌شود و با گذر از میان رادیاتور و اگزوز از طریق منافذی که در قسمت زیرین قرار دارد، خارج می‌شود.

به دلیل این‌که هوای ورودی در این منطقه از فشار بالایی برخوردار نیست، و اگزوز در یک منطقه کم‌فشار قرار دارد، حصول اطمینان از ثابت بودن جریان هوا از طریق سیستم انجام می‌شود.

به‌این‌ترتیب که، اگر سنسور دمای هوای ورودی را بیش‌ازحد بالا تشخیص دهد، اسپویلر عقب با ایجاد یک سد هوایی وارد عمل می‌شود و هوای بیشتری را به اینترکولر می‌رساند. این کار می‌تواند حتی در سرعت‌های پایین اتفاق بیافتد.

پورشه 911 کاررا s

وظیفه جدید برای اسپویلر عقب پورشه ۹۱۱ کاررا s

۴) حالت اسپرت تأخیر توربو را کاهش می‌دهد

حتی با نصب و راه‌اندازی پیچیده‌ترین توربو شارژر، تأخیر توربو هنوز هم در دورهای کم و متوسط وجود دارد. اما زمانی که در کاررا جدید شما حالت اسپرت را انتخاب کنید، این سیستم همراه با تغییر پارامترهای مختلف موتور، ورودی جریان اگزوز به توربو شارژر را به حداکثر می‌رساند.

این یعنی تأخیر در زمان شروع احتراق با ایجاد تغییراتی در فازبندی میل بادامک، کاهش میابد و در عمل به دنبال آن بهره‌وری موتور هم کاهش میابد و بهره‌وری کمتر به معنای مصرف هوا و سوخت بیشتر برای تولید همان مقدار قدرت هست، ولی درنهایت این کار باعث افزایش گازهای خروجی و درنتیجه تأمین انرژی بیشتر برای به چرخش درآمدن پره‌های توربو می‌گردد و تأخیر توربو را کاهش می‌دهد.

پورشه 911 کاررا s

پرده های توربو پورشه ۹۱۱ کاررا s

۵) امکان نادیده گرفتن دنده‌های در PDK

گیربکس اتوماتیک PDK، هفت دنده است، اما برخی مواقع مانند هنگامی‌که در ترافیک شهری رانندگی می‌کنید، برخی از دنده‌ها برای ارائه بهترین بهره‌وری نادیده گرفته می‌شوند. این امر به‌ویژه در سه دنده پایین انجام می‌شود، که برای شتاب بهتر قرار گفته‌اند.

راه‌حل پورشه رادیکالی است: درگیر کردن دو دنده درآن‌واحد. هر یک از شفت‌های خروجی از طریق کلاچ خیس چند صفحه‌ای خود به موتور متصل هستند.

با درگیر شدن کلاچ هر دو بسیار آرام اجازه می‌دهد تا مقدار زیادی از لغزش، در عمل انتقال دنده با یک نسبت انجام گردد که اساساً باعث تقسیم اختلاف بین دو دنده درگیر، می‌شود.

PDK در نسخه‌های توربو در حال حاضر بدین شکل عمل می‌کند، اما این برای اولین بار است که پورشه در ۹۱۱ کاررا از آن استفاده می‌کند.

پورشه 911 کاررا s

امکان نادیده گرفتن دنده‌های در PDK پورشه ۹۱۱ کاررا s

۶) گیربکس دستی ۷ سرعته نسبتاً جدید

باوجود اینکه گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک PDK جز عناصر معمول کاررا هستند، اما نسبت دنده‌های آن‌ها با ۹۹۱.۱ متفاوت است. در ۹۹۱.۱ نسبت دنده اول و دوم یکسان بود، دنده سوم تقریباً یکسان بود، دنده چهارم تا ششم یکسان بود، اما نسبت دنده هفتم در گیربکس دستی کوتاه‌تر شده بود.

پورشه احساس کرده که در گیربکس خودکار می‌تواند از نسبت بلندتر بدون به خطر انداختن پاسخ، استفاده کند.

به این دلیل که، گشتاور ۹۹۱.۲ به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای بیشتر هست و آن را و در دور پایین‌تر در اختیار می‌گذارد، پورشه نتیجه گرفته که گیربکس دستی می‌تواند نسبت دنده بلندتر را تحمل کند. در حال حاضر نسبت دنده‌ها بین دو گیربکس یکسان هستند.

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 19 دوشنبه 02 دی 1398 نظرات (0)

پورشه 911 کاررا s از مشهورترین مدل های پورشه 911 آلمان می باشد که پرشین وی این بخش از اخبار خودرو را به بررسی خودروی پورشه 911 کاررا s و دوازده فناوری به کار برده شده در این خودرو اختصاص داده است.

 

پورشه ۹۱۱ از مشهوترین محصولات شرکت خودروسازی پورشه آلمان است که نخستین نسل این خودرو در سال ۱۹۶۳ میلادی رونمایی گردید و مدل های مختلف و گوناگونی از پورشه ۹۱۱ در بازارهای جهانی عرضه گردیده است که پرشین وی در این بخش از اخبار خودرو به بررسی خودروی پورشه ۹۱۱ کاررا s و ۱۲ فناوری جدید به کار رفته در این خودروی آلمانی پرداخته است.

فناوری جدید در پورشه ۹۱۱ کاررا s

ما در حال حاضر می‌خواهیم به بررسی تکنولوژی‌های ۹۱۱، مدل ۲۰۱۷ که اصطلاحاً ۹۱۱.۲ نامیده می‌شود بپردازیم و حقایقی را در مورد تکنولوژی‌های عظیم به‌کاررفته در موتور جدید مشاهده کنیم.

در زیر کاپوت تمام کارراهای جدید موتور ۳.۰ لیتری شش سیلندر تخت مجهز به دو توربو شارژر قرارگرفته که توان قابل‌توجه ۳۷۰ اسب بخار در کاررا و ۴۲۰ اسب بخار در کاررا S تولید می‌کند. در اینجا ما در مورد برخی از تکنولوژی‌هایی صحبت می‌کنیم که مستقیماً از زبان مهندسان پورشه بیان‌شده‌اند.

پورشه 911 کاررا s

فناوری جدید در پورشه ۹۱۱ کاررا s

۱) جلوپنجره فعال

در حال حاضر استفاده از فلپ خنک کننده فعال کاملاً غیرمعمول است. این فلپ‌ها با تغییر جهت خود جریان هوا را به رادیاتور هدایت می‌کنند و علاوه بر کاهش ضریب درگ آیرودینامیکی باعث بهبود عمل خنک کردن موتور می‌شوند که در اکثر خودروها چندان کارآمد نیستند.

بااین‌حال، این دستگاه همانند دریچه عمل می‌کند و معمولاً بین جلوپنجره خودرو و رادیاتور نصب می‌شود. فلپ‌های قرارگرفته در ۹۱۱ جدید کاملاً مشخص هستند زیرا آن‌ها اساساً در دو رادیاتور کناری قسمت جلویی قرارگرفته‌اند.

پورشه 911 کاررا s

جلو پنجره فعال پورشه ۹۱۱ کاررا s

۲) فعال شدن فن‌های خنک‌کننده در سرعت‌های بالا

اکثر فن‌های خنک‌کننده معمولاً درزمانی که خودرو ایستاده و یا با سرعت کم در حال حرکت است به‌منظور رساندن هوا به رادیاتور روشن می‌شوند.

آن‌ها معمولاً در سرعت‌های بالاتر خاموش می‌شوند، زیرا جریان هوای طبیعی به‌اندازه کافی رادیاتور را خنک می‌کند، اما بسیاری از ماشین‌ها دارای ورودی هوای بسیار بزرگ در جلو هستند که مستقیماً هوا را به رادیاتور می‌رساند درصورتی‌که در ۹۱۱، موتورعقب قرارگرفته است و هوا با شدت کمتری به آن می‌رسد.

به همین دلیل، هنگامی‌که شما پدال گاز را تا ته می‌فشارید، رادیاتور کاررا به‌کار می‌افتد و هوا را حتی در سرعت‌های بالا به رادیاتور می‌رساند. اما رادیاتورهایی که پیش‌تر در ۹۱۱ ها مورداستفاده قرار می‌گرفتند دیگر پاسخگو موتور جدید نیستند و راه‌حل، استفاده از خنک‌کننده قدرتمند است.

در کاررا جدید، از فن‌های جدید ۴۰۰ واتی استفاده‌شده و حتی در نسخه S که نیاز به خنک‌سازی بیشتر هست، از فن‌های ۶۰۰ واتی استفاده‌شده است.

در مدل‌های تنفس طبیعی، در هر دو نسخه از فن‌های ۳۰۰ واتی استفاده می‌شد. اما برای تأمین انرژی الکتریکی فن‌های جدید، در کاررا S از یک دینام ۲۴۵۰ واتی در کنار دینام ۲۹۴۰ واتی استفاده‌شده، درحالی‌که در نسخه‌های قبلی هردو از نوع ۲۱۰۰ وات بوده‌اند.

پورشه 911 کاررا s

نمای پشت پورشه ۹۱۱ کاررا s

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

 

هانیه اکبرپور بازدید : 52 شنبه 25 آبان 1398 نظرات (0)

این نمونه اولیه آماده تولید هیچ پوشش استتاری نداشته است. این خودرو کمی متفاوت از ۹۱۱ اسپایدر است که پورشه به عنوان آخرین محصول برای ۹۹۱٫۲ کنونی می سازد. قسمت پشت خاص این مدل اسپایدر به خوبی در جای خود تعبیه شده است. در پشت این خودرو یک اسپویلر لبه نیز وجود دارد که به ارتقای ایرودینامیک این مدل دو سرنشین کمک می کند. دیفیوزر قسمت پشت این خودرو نیز دارای لوله اگزوز گرد ارتقا یافته است. باقی قسمت های بدنه این خودرو شبیه به ۷۱۸ باکستر استاندارد هستند.

۷۱۸ اسپایدر کاهش وزن قابل توجهی نیز خواهد داشت. کابین این خودرو فاقد لوازم جانبی غیرضروری خواهد شد. حتی ممکن است سیستم تهویه هوا و سیستم صوتی این خودرو به منظور حداکثر کاهش وزن، حذف شوند. پارچه سقف این خودرو به صورت دستی نصب خواهد شد.

پورشه باکستر اسپایدر

نمای پشت پورشه ۷۱۸ باکستر اسپایدر جدید

نیروی اسپایدر جدید از موتور مشابه ۹۱۱ GT3 تامین خواهد شد. موتور دمش طبیعی ۴٫۰ لیتری این خودرو قدرتی بیش از ۵۰۰ اسب بخار تولید می کند اما می تواند در ۷۱۸ باکستر اسپایدر ممتاز تیون شود. این موتور برای ۷۱۸ کایمن GT4 نیز استفاده خواهد شد. گیربکس این خودرو یک نسخه دستی شش سرعته خواهد بود اما پورشه می تواند نسخه اتوماتیک هفت سرعته DCT را نیز برای آن ارائه دهد.

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 53 دوشنبه 06 آبان 1398 نظرات (0)

شاید کالین چپمن و همکارانش از ما خرده بگیرند اما در خودروی مدرنی مثل نسل ۹۸۱ باکستر، صرفه‌جویی وزن ۱۱ کیلوگرمی به وجود آمده با چنین طرح پیچیده‌ای ارزش کار و تلاش مهندسان را زیر سؤال می‌برد. این مسئله وقتی بارزتر می‌شود که بدانیم پیشرانه استاندارد قدرتمند است و رانندگی با آن لذت‌بخش‌تر. بااین‌حال پیچیدگی‌های به وجود آمده عوارضی نداشته و خودرو را خاص‌تر از قبل کرده است. با رانندگی با اسپایدر به این نتیجه رسیدیم که ما واقعاً خواهان باکستر GTS 3.8 هستیم و امیدواریم که پورشه در آینده قبل از تولید خودرویی با تنفس طبیعی و شش سیلندر خطی، نیم‌نگاهی به درخواست ما داشته باشد.

پورشه باکستر اسپایدر

بررسی پورشه باکستر اسپایدر

مشخصات پورشه باکستر اسپایدر

موتور وسط، دیفرانسیل عقب، ۲ درب و دو سرنشینه کانورتیبلقیمت پایه:

۸۳۰۹۵ دلار

نوع موتور:

DOHC با ۲۴ سوپاپ فلت-۶، سیلندر و سر سیلندر آلومینیومی، تزریق سوخت مستقیم

حجم موتور: ۳۸۰۰ سی‌سی

قدرت: ۳۷۵ اسب بخار در ۶۷۰۰ دور بر دقیقه

گشتاور: ۴۲۰ نیوتن متر در ۴۷۵۰ دور بر دقیقه

گیربکس: شش سرعته دستیابعاد:

فاصله دو محور ۲۴۷٫۴ سانتی‌متر

طول: ۴۴۰٫۴ سانتی‌متر

عرض: ۱۸۰٫۱ سانتی‌متر

ارتفاع: ۱۲۶٫۲ سانتی‌متر

فضای صندوق: ۲۸۳٫۲ لیتر

وزن محدود: ۱۳۱۶ کیلوگرمعملکرد:

صفر تا ۹۶ کیلومتر بر ساعت: ۳٫۹ ثانیه

صفر تا ۱۶۱ کیلومتر بر ساعت: ۸٫۸ ثانیه

تست یک‌چهارم مایل: ۱۲٫۷ ثانیه

نهایت سرعت: ۲۹۰ کیلومتر بر ساعتمصرف سوخت شهری/جاده‌ای:

۱۳٫۰۷/۹٫۸

بیشتر بدانید : لو رفتن تصاویر پورشه ۷۱۸ باکستر اسپایدر جدید

پورشه در حال آماده سازی سبک بدنه جدید اسپایدر برای نسل کنونی ۷۱۸ باکستر است. به گزارش نامه نیوز، نمونه آزمون نسل ۹۸۱ اسپایدر اولین بار ماه آوریل در نوربورگرینگ دیده شده بود. اکنون عکاسان مخفی موفق به ثبت تصاویری از باکستر اسپایدر در حال تست در منطقه ای کوهستانی شده اند در حالی که سقف آن باز بوده است.

پورشه باکستر اسپایدر

نمایی از پورشه ۷۱۸ باکستر اسپایدر جدید

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 51 شنبه 20 مهر 1398 نظرات (0)

 

پورشه باکستر اسپایدر

تجربه ی رانندگی با پورشه باکستر اسپایدر

روی کنسول این خودرو هم دکمه‌ای قرار داده شده تا این سیستم را به‌صورت الکتریکی قفل کند، درصورتی‌که فرمان از طریق دکمه‌ی روی کنسول به سیستم نرسد باید به‌صورت دستی سیستم را قفل کنید. اگر واقعیت امر را بخواهید باید بدانید که پورشه توانسته سیستم سقف ساده و جادویی مزدا میاتا را با کمی کپی کاری به این سری اضافه کند.

زمانی که سقف خودرو جمع می‌شود، سقف توسط یک پوشش آلومینیومی آتش دیده پنهان می‌شود. قسمت اصلاح‌شده‌ی عقب خودرو اسپایدر را عریض‌تر نشان می‌دهد، این تغییر همچنین باعث شده که ظاهر خودرو فوق‌العاده به رنگ خودرو وابسته شود. در رنگ زرد، خودرو در یک طرح مسابقه‌ای به نظر می‌رسد، در رنگ نقره‌ای با حالت شمشی طرفین محافظه‌کار و اما در رنگ قرمزِ گارد احساس تأسف ما برانگیخته می‌شود چرا که اسپایدر با بال قابل‌توجه GT4 ما را ناخودآگاه به یاد GT4 می‌اندازد. شکاف جلوی این سری هم در این خودرو به خاطر توزیع متناسب نیروی رو به پایین کمی کوتاه‌تر شده است.خودروی عضلانی؟

پورشه باکستر اسپایدر

نمای پشت پورشه باکستر اسپایدر

با مدنظر قرار دادن سایز باکستر جدید خیابان‌های ایتالیایی تنگی را برای تست انتخاب کردیم. سیستم اگزوز تنومند این خودرو با برنامه‌ریزی تاخت‌وتاز خشن صدایی مهیب تولید می‌کند که باکستر را یک خودروی عضلانی جلوه می‌دهد. درواقع اسپایدر مثل عنکبوت‌ها لاغراندام و سبک نیست بلکه مثل یک چکش خدایی آسفالت را به آتش می‌کشد. بااین‌حال پستی بلندی‌های جاده کاملاً حس می‌شوند و قدرت این خودرو در این قسمت کاری از پیش نمی‌برد. درحالی‌که باکستر با موتور پایه ۲٫۷ لیتری یک خودروی حرکت گرای نیازمند به توجه و دور موتور برای حفظ سرعت است اسپایدر با توطئه و حرکتی روبه‌جلو تمام موانع کاهش سرعت را از میان برمی‌دارد.

در یک جاده‌ی تنگ می‌توانید گیربکس متغیر شش سرعته این خودرو را به حال خود بگذارید و مثل تسلا آن را هدایت کنید. اگر احساس کردید که به نیروی بیشتری برای ترمز کردن نیاز دارید کافی است پدال ترمز را محکم‌تر بفشارید تا قدرت ترمز و توقف را حس کنید. پورشه نیم‌نگاهی هم به مشتریان پروپاقرصش داشته و سرامیک‌های کربنی را هم به‌صورت آپشن برای این خودرو در نظر گرفته است.

پورشه باکستر اسپایدر

کابین پورشه باکستر اسپایدر

از برخی جهات اسپایدر را می‌توان باکستر معاصر و پاسخ دیرهنگام به فراری ۳۵۵ دانست. خودرویی عضلانی و مهیب که با صدای خشمناکش قدرت و دینامیکش را به رخ دیگران می‌کشد. البته باید تأکید کنیم که ما این خودرو را در حوالی شهر مادنیز راندیم. جایی که صدای پیشرانه مانند موسیقی پاپ در دیوارهای سنگی باستانی نواخته می‌شد و شنیدن پژواک این صدا مثل یک تهدید احساس قدرت را به ما القا می‌کرد.

اسپایدر با داشتن محدوده قدرت بالا در دنده‌ی ۲ گویی شهر را تیرباران می‌کرد به‌طوری که ما تا رسیدن به تپه‌ای که در پیش داشتیم به محدوده قرمز دور موتور یعنی ۷۸۰۰ دور بر دقیقه رسیدیم. محافظان کشش و پایداری به خودرو اجازه می‌دهند تا اندکی بازیگوشی کند تا لذت رانندگی افزایش پیدا کند اما بااین‌حال خودرو اساساً در محور حرکت پایدار باقی می‌ماند.

این پورشه در همه‌ی امور یک خودروی همه‌کاره و البته قابل پیش‌بینی است. خودرویی که تشنه‌ی سوخت و حرکت است. درنهایت خودرویی که به‌محض یافتن مسیر کافی حرکت می‌کند و با کمی شتاب موها را به پرواز درمی‌آورد.

پورشه باکستر اسپایدر

لذت رانندگی با پورشه باکستر اسپایدر

 

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 50 دوشنبه 01 مهر 1398 نظرات (0)

کمپانی پورشه یک کمپانی خودروسازی آلمانی است که در زمینه ی طراحی و تولید خودروهای لوکس و سوپر اسپرت فعالیت می کند. پورشه باکستر اسپایدر محصولی از این کمپانی می باشد که پرشین وی این بخش از اخبار خودرو را به بررسی مشخصات و ویژگی های این سوپراسپرت آلمانی اختصاص داده است. پورشه باکستر به عنوان یک رودستر جاده ای طراحی شده است.

بررسی پورشه باکستر اسپایدر

این مسئله به‌قدری بالا گرفت که سرسخت‌ترین مدافعان پورشه زوفنهازن هم از تصمیم آن زمان پورشه اظهار تأسف کردند. حتی تولید اسپایدر ۵۵۰ در راه میراث باکستر/ کیمن بی‌ارزش به نظر می‌رسید، بااین‌حال در ادامه‌ی این روند خودروی مرگ جیمز دین و جایگزین‌های آن- ۷۱۸ RSK و RS60 و W-RS و … در رده‌ی خودروهای مسابقه‌ای و سطح بالا بودند که با موتور ۳۵۶ واقع در قسمت عقب خودرو عملکرد فوق اسپرتی را نشان می‌دادند.

در مقابل، باکستر سرنوشتش به سرنوشت شوم ۹۱۴ گره خورد. در اوایل دهه‌ی ۷۰ میلادی ۹۱۴-ای که به فروش می‌رسید موتوری شش سیلندر داشت اما پیشرانه زیر کاپوت این خودرو همان موتور سطح پایین ۹۱۱T سال ۱۹۶۹ بود که با یک جهش در قدرت ارائه شده بود که T نشان‌دهنده‌ی همین تغییر بود. پورشه هم بعد از این رسوایی قول داد که موتور ۳٫۸ لیتری شش سیلندر ۹۱۱ کاررا S را پشت صندلی‌های باکستر اسپایدر قرار دهد.کم‌فروغ مثل سابق؟

سیاست دیرینه‌ی پورشه همچنان پابرجاست و باکستر هنوز به‌اندازه‌ی ۹۱۱ قدرتمند نیست. قرار دادن موتور در وسط خودرو باعث شده که ورودی هوا چند برابر کوتاه‌تر شود و همین منجر به کاهش قدرت از ۴۰۰ به ۳۷۵ اسب بخار شده است. به گفته‌ی یکی از مهندسان، شرکت ویساچ کانادا نماینده‌ی اصلی پورشه برای به دوش نکشیدن مسئولیت این افت در قدرت تولیدی تلاش زیادی کرده است.

پورشه باکستر اسپایدر

نمایی زیبا از پورشه باکستر اسپایدر

گویا خود خودرو مسئولیت این امر را به عهده گرفته است! در قامت رقابت با کیمن GT4 که موتور زیر کاپوت آن همان موتور اسپایدر است، باکستر یک خودروی مسابقه‌ای به نظر نمی‌رسد. با این‌که GT4 سیستم تعلیق ۹۱۱ GT3 (البته بدون سیستم قفل مرکزی) را دریافت کرده، اسپایدر درواقع همان باکستر GTS با حجم موتور بالاتر، کیت بدنه‌ی زیباتر و نوارهای نایلونی روی درب کابین محسوب می‌شود. به‌عبارت‌دیگر و از زبان پورشه، GT4 با موتور وسط، سقف سراسری و ۱۰ اسب بخار بیشتر نسبت به باکستر کسل‌کننده، یک خودروی مسابقه‌ای است.

سری قبلی باکستر اسپایدر به خاطر اسکلت سقفش پرحرف و حدیث بود. اگرچه سقف سری جدید این خودرو ساده‌تر است اما هنوز اندازه نامناسب باقی‌مانده‌اش روی اعصاب است. دکمه‌های پنهانی‌ای برای حرکت پوشش سقف داخلی تعبیه شده که اسکلت سقف را تقویت می‌کند.

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 50 دوشنبه 18 شهریور 1398 نظرات (0)

لادا XRAY خودرویی از کمپانی خودروسازی آوتوواز روسیه می باشد که پرشین وی این بخش از اخبار خودرو را به بررسی مشخصات و ویژگی های این کراس اوور روسیه ای اختصاص داده است.

لادا XRAY محصولی شرکت خودروسازی آوتوواز روسیه می باشد. این خودرو مجهز به چرم آلکانترا و سیستم رهیاب ماهواره ای داچیا می باشد و به دلیل ارتفاع سقف خود در دسته ی خودروهای کراس اوور قرار گرفته است. همچنین خودروی لادا XRAY دارای سه پیشرانه ی بنزینی می باشد. پرشین وی در ادامه ی مطلب به بررسی مشخصات و ویژگی های این خودروی شاسی بلند روسی پرداخته است.

آشنایی با خودروی لادا XRAY

با توجه به اینکه حضور در بازار برای این خودرو برای فوریه ۲۰۱۶ برنامه‌ریزی شده است، ایکس‌ری دومین مدل جدید این برند، پس از وستا سدان خواهد بود. تصاویر این مدل، همین حالا هم بگویای شباهت ناچیز به کانسپت ایکس‌ری در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ است. شاید تغییرات قابل‌توجه‌تر نسبت به کانسپت‌ها، مواردی چون فرم جدید چراغ‌ها با گرافیک‌های داخلی تازه و چرخ‌های کوچکتر باشند.

لادا XRAY

نمایی از لادا XRAY

برای داخل کابین، تجهیزات مناسبی چون پوشش چرمی برای غربیلک فرمان، درگاه‌های USB و AUX، آینه‌های بغل و شیشه‌های با کنترل الکترونیکی، سیستم کولر، حسگرهای پارکینگ و… تدارک دیده شده‌اند. (هنوز تصویری رسمی از داخل کابین منتشر نشده است).

لادا XRAY

بررسی لادا XRAY

به گفته آفتاواز، این خودرو بر اساس پلتفرم B0 که از جانب «نیسان-رنو» تأمین شده، ساخته شده است و بیش از ۵۰۰ قطعه منحصر به فرد دارد. سه پیشرانه بنزینی برای ایکس‌ری درنظر گرفته شده‌اند.

لادا XRAY

نمای کناری لادا XRAY

گزینه پایه، یک موتور ۱/۶ لیتری است که قدرتی به میزان ۱۰۵ اسب‌بخار تولید می‌کند. در همین حال، یک نسخه قدرتمندتر از این موتور با خروجی ۱۱۲ اسب‌بخار در دسترس قرار دارد. قدرتمندترین پیشرانه برای این خودرو، یک موتور ۱/۸ لیتری است که قدرت آن به ۱۲۱ اسب‌بخار می‌رسد و می‌تواند با یک گیربکس اتوماتیک یا دستی همراه شود.

لادا XRAY

چراغ لادا XRAY

مدل ایکس‌ری در سال ۲۰۱۶ وارد برنامه تست تصادف EuroNCAP خواهد شد و این خودروساز روسی امیدوار است که کمتر از ۳ ستاره در این تست کسب نکند. چند ماه پس از این تست‌ها، فروش این مدل در اروپا آغاز خواهد شد.

لادا XRAY

تصویری زیبا از لادا XRAY

لادا XRAY

چراغ لادا XRAY

لادا XRAY

نمای پشت لادا XRAY

بیشتر بدانید : لادا وستا جانشین احتمالی خودروی رنو تندر ۹۰

زمزمه های به گوش میرسد ازحذف رنو تندر ۹۰ از بازار بدلیل لزوم رعایت استانداردهای جدید خودرویی ،به احتمال قوی سال آینده شاهد تحولات اساسی در حوزه صنعت خودرو خواهیم بود چرا که با الزامات سازمان استاندارد به علت انجام استاندارد های جدید خودرویی شاهد این باشیم که حتی خودروهایی هم که از فروش خوبی نیز برخوردارند حذف شده و جایگزین شوند.

استانداردهای خودرویی از ۵۱ به ۸۳ مورد رسیده است. پس از ابلاغ این مصوبه که ۸۱ مورد آن مربوط به استانداردهای ایمنی و ۲ مورد مربوط به استانداردهای زیست محیطی است.

با توجه به این مصوبه اگر تا دی ماه سال ۹۷ خودروهایی که نتوانند استانداردهای خود را تا ۸۳ مورد ارتقاء دهند خط تولید آنها متوقف میشود.

گمان می رود خودروهایی مانند پژو۴۰۵ و خانواده پراید و حتی تندر ۹۰ نتوانند این استانداردها را پاس کنند و با توجه به اینکه رنو تا به حال در خصوص جایگزین کردن این خودر اطلاعاتی منتشر نکرده است در حال حاضر یکی از بهترین پیشنهادها خودروی وستا است که از لحاظ قیمت با تندر۹۰ هم قیمت است و هم یک سدان خانوادگی جمع و جور میباشد.

این خودروی روسی که برای اولین بار در نمایشگاه بین المللی اتوموبیل موسکو ۲۰۱۴ به نمایش عموم در آمد و با استقبال خوبی هم روبرو شد.

جالب است بدانید که لاداوستا بر روی شاسی و پلتفرم رنو سیمبل تولید میشود و از نظر ابعاد با تندر ۹۰ شباهت بسیاری دارد و فضا در بخش داخلی و صندوق عقب نیز جادار و مناسب میباشد.

 

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

هانیه اکبرپور بازدید : 37 شنبه 02 شهریور 1398 نظرات (0)

رنو سـفران خودرویی لوکس از شرکت خودروسازی رنو فرانسه است که پرشین وی این بخش از اخبار خودرو را به معرفی مشخصات و ویژگی های کلی این خودروی فرانسوی اختصاص داده است.

رنو سـفران محصولی از شرکت خودروسازی رنو فرانسه می باشد که در طراحی ظاهری این خودرو اهیمت ویژه ای به لوکس بودن خودرو و همه پسند بودن آن اختصاص داده شده است. خودروی رنو سفران در دو تیپ تجهیزاتی LE و SE SPL در بازار خودرو عرضه می گردد. پرشین وی در این بخش از اخبار خودرو به معرفی مشخصات و ویژگی های خودروی رنو سـفران پرداخته است.

معرفی خودرو رنو سـفران

تولید لتیتود از سال ۲۰۱۰ آغاز شد و در سایر کشورها با نام رنو سامسونگ ۵SM و سفران شناخته می‌شود. در طراحی ظاهری سفران به ماهیت لوکس خودرو اهمیت ویژه‌ای داده شده و طراحی ساده و همه‌پسند آن اکثر سلیقه‌ها را به خود جذب می‌کند.

با ذهنیتی که از ماهیت لوکس سفران در ذهنمان نقش بسته است، در خودرو را باز می‌کنیم. فضای کابین سفران فول آپشن بسیار لوکس و چشم‌نواز طراحی شده است. البته شاید از نظر طراحی کابین به پای رقیبی هم‌چون آکورد نرسد، اما فهرست امکانات آن بسیار کامل‌تر از سایر خودروهای رقیب است.

در نمونه فول آپشن، صندلی‌ها و پنل در‌ها با چرم مصنوعی پوشانده شده‌اند. کیفیت چوبکاری‌های داخل کابین نیز مطلوب است و برای کنسول جلو از پلاستیک فشرده با کیفیت قابل قبول استفاده شده است. دستگیره‌های درها اما از جنس پلاستیک با روکش براق هستند که کیفت مناسبی ندارند.

رنو سـفران

نمایی از رنو سـفران

فضای کابین سفران جادار است، اما فضای سرنشینان ردیف عقب از بعضی از خودروهای این کلاس محدودتر به نظر می‌رسد و سر افراد قد بلند کمی ‌با سقف سایش پیدا می‌کند. سفران در ۲ تیپ تجهیزاتی LE و SE SPL عرضه می‌شود. در نمونه فول‌آپشن LE شاهد امکانات جالبی نظیر ترمزدستی الکترونیکی و صفحه نمایش ۷‌اینچی لمسی هستیم که با کمک موس‌پد نیز تنظیم می‌شود.

سفران فول آپشن تنظیمات فوق‌العاده کاملی برای صندلی‌ها دارد. تنظیمات صندلی راننده در ۳ حافظه مجزا ذخیره می‌شود. هم‌چنین صندلی‌های جلو به گرمکن مجهز هستند و صندلی راننده از ماساژور بهره می‌برد.

با انتقال دکمه‌های تنظیم سیستم صوتی و تلفن به پشت فرمان، سعی شده تا فرمان از شلوغی به دور باشد.

رنو سـفران

کابین رنو سـفران

اما عادت کردن به محل قرارگیری تعدادی از این دکمه‌ها نیاز به زمان دارد. نمونه فول آپشن از سقف پانوراما و سانروف دو تکه بهره می‌برد که تنظیمات سانروف به کمک اهرم دایره‌ای شکل انجام می‌شود. سیستم صوتی BOSE کیفیت مناسبی دارد و تهویه مطبوع اتوماتیک ۳ حالته به سیستم تصفیه‌کننده و خوش‌بوکننده هوا مجهز شده است.

دید به اطراف و تسلط بر خودرو مناسب است و هنگام نشستن روی صندلی راننده می‌توانید جلو کاپوت را مشاهده کنید. در این میان ستون‌های پهن جلو کمی ‌از دید طرفین کاسته‌اند. هم‌چنین سیستم تشخیص نقطه کور در کنار‌ آینه‌های جانبی، هنگام تعویض خطوط به راننده هشدار می‌دهد.

رنو سـفران

مشخصات رنو سـفران

سفران آنچنان هم که فکر می‌کنید اروپایی نیست و رگه‌های ژاپنی هم‌چون پلت‌فرم مشترک با نیسان تیانا در آن به چشم می‌خورد. سفران در دو مدل ۴ سیلندر ۲ لیتری و ۶ سیلندر ۲.۵ لیتری وارد‌ ایران می‌شود. مدل ۲.۵ لیتری قادر است ۱۷۷ اسب‌بخار قدرت تولید کند.. سفران چندان خودرو چابکی نیست و گشتاور را در دورهای بالا در اختیار راننده قرار می‌دهد.

اما کشش مناسبی دارد و عملکرد جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک (تیپ ترونیک) قابل‌قبول است. سفران از چسبندگی و هندلینگ مناسبی برخوردار است و به سیستم کنترل پایداری ESP و سیستم ضد لغزش ASR مجهز شده است.

عایق‌بندی کابین عالی انجام شده و صدای پیشرانه تنها در دورهای بالا داخل کابین به گوش می‌رسد. سفران‌های وارد شده به کشور از نوع مونتاژ کره هستند . یکی از مهم‌ترین نکات منفی سفران که باعث شده علی‌رغم ویژگی‌های مثبتش در بازار ایران از اقبال کمی ‌برخوردار باشد، قیمت غیرمنطقی و بالاتر از خودروهای هم‌رده است. البته از نقش رقیبی قدرتمند و بی‌عیب و نقص نظیر هوندا آکورد نیز نمی‌توان گذشت.

رقبای داخلی و خارجی رنو سـفران

Hyundai Sonata

Honda Accord

Nissan Teana

 پیشنهاد نهایی

سفران بیشتر انتخاب افراد میان‌سالی است که طراحی ظاهری و جذابیت کابین خودرو برایشان در درجه دوم اهمیت قرار دارد و به دنبال هیجان آنچنانی در رانندگی نیستند. از حق نگذریم فهرست آپشن‌های این خودرو در نمونه فول‌آپشن یک پله از خودروهای هم‌قیمت بالاتر است.

بیشتر بدانید : بررسی رنو سافران ۲۰۱۵-۲۰۱۶

رنو سفران یک سدان فرانسوی است که در واقع یک نسخه تغییریافته از لتیتیود به شمار می‌رود. سفران در بازار ایران هم توسط نگین خودرو عرضه شد تا جایگزین رنو لتیتیود شود. البته سفران در مقایسه با لتیتیود در جایگاه پایین‌تری قرار می‌گیرد و با دو موتور مختلف در بازار کشورمان عرضه می‌شود.

سفران از نظر ظاهری کاملا شبیه به لتیتیود است و تقریبا ابعاد یکسانی با این سدان دارد اما موتورهای در نظر گرفته شده برای سفران در بازار ایران، هر دو ضعیف‌تر از موتور به کار رفته در لتیتیود هستند. سفران در بازار کشورمان به دلیل قابلیت اعتماد بالایی که داشت، به عنوان تاکسی فرودگاه هم مورد استفاده قرار گرفت. همان‌طور که می‌دانید تاکسی‌های فرودگاه باید مورد اعتماد باشند چراکه مسیرهای طولانی را طی می‌کنند.

سفران در کشورمان با دو موتور ۲٫۰ لیتری ۴ سیلندر و ۲٫۵ لیتری ۶ سیلندر عرضه شد که به ترتیب ۱۴۰ و ۱۷۷ اسب بخار قدرت دارند. سفران در حال حاضر با قیمت ۱۷۰ تا ۲۱۰ میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد.

 

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.

تعداد صفحات : 5

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 44
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 11
  • آی پی دیروز : 2
  • بازدید امروز : 29
  • باردید دیروز : 3
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 101
  • بازدید ماه : 314
  • بازدید سال : 2,345
  • بازدید کلی : 9,948